EDUKACIJA         

Januar 2017

Kako zastiti starije od sajber prevara

Новоизабрани председник САД Доналд Трамп је недавно указао на перспективу претњи сајбер напада.Технологија има све већу улогу у свакодневном животу, што излаже појединце сајбер нападима.
Према студији коју у 2012. години урадио Станфорд центар и Фондација САД за индустрију и инвестирање у образовање, старији људи су чешће на мети превараната. Истраживање закључује да су људи преко 65 година су 35% случајева више склони губитку новца на Интернет финансијским преварама у односу на друге. Дакле старије особе су у целом свету више изложене преварама. Испоставило се да су старији људи који живе широм света веома у сличној опасности у врстама сајбер превара.
Стога, ево неколико сигурносних стандарда посебно формулисаних за старије који користе веб сервис и који могу помоћи у заштити од нараслих претњи...

1. Старији људи чешће и одмах  поверују у шеме у којима сајбер лопови тврде да су владини званичници. Они циљају на старије људе да би украли личне податке, обично у облику е-мејлова и позива. Понуде жртви посету сајту где траже да им се доставе критични подаци као што су јединствени матични број, бројеви социјалног осигурања,информације о банковном рачуну, личне контакт информације, адресе, телефони и слично. Дакле, будите веома опрезни и ако посумњате одмах напустите такву активност, контактирајте владину агенцију или банку да проверите да ли сте у контакту са правом особом. Пријавите одмах ваше искуство у вези са сајбер пљачком. Већина банака, финансијских институција и владини званичници су већ формирали посебне одељке који се баве таквим случајевима и побринуће се за хватање превараната.

2. Старије особе све више живе саме. Анкете говоре да криминалци често имају за циљ жртве које су саме и покушавају да их финансијски искористите. Људи који су прошли кроз разводе или су изгубили супружника услед смрти су чешће жртве таквих превара. У таквим случајевима, често, преваранти освоје поверење жртве, убеде их и почињу да воде офф-лине разговоре чекајући тренутак за превару. Не заборавите, ово би могло да вас упропасти у блиској будућности. Банке не подстичу своје клијенте да деле податке о банци или своје личне податке и адресе.

3. Могућности рада од куће често мами старије особе јер им допунска зарада помаже да плате своје медицинске и друге трошкове. На жалост већина тих понуда за посао је преварантска. У новије време постоје бројни извештаји у којима старије особе плаћају значајне једнократне накнаде за постављање свог онлајн бизниса који обично не материјализују. Такве преваре не само да утичу на њихове новчанике, већ их могу и емоционално сломити.  Дакле, чувајте се таквих превара и будите опрезни. Увек консултујтевашу банку за финансијске трансакције на Интернет мрежи, плаћање рачуна и сл.
Млађе генерације помозите и оснажите старије особе да уђу у свет Интернета и још више да буду безбедни у сајбер простору. Указивање на опасности које вребају је основни алат да се носе са таквом ситуацијом. Помозите им колико год можете и подсетите се да сви сигурно морамо доћи једног дана до старости!

   ==================================================

Septembar 2016 

NASTAVLJA SE BESPLATNA OSNOVNA INTERNET OBUKA CLANOVA DORCOLIJADE - ZITELJA TRECEGA DOBA

   - INFO CENTAR EU U SARADNJI SA UDRUZENJEM - ASZK  

ORGANIZUJE BESPLATNU OBUKU ŽITELJA TRECEGA DOBA ZA KORISCENJE INTERNETA U PROSTORIJAMA EU INFO CENTRA U BEOGRADU

IZUZETAN INTERES NAJSTARIJIH ŽITELJA BEOGRADA

 

Prijave novih grupa zainteresovanih zitelja trecega doba za besplatnu Internet obuku u septembru 2016 na tel. 063/8012554 ili 060/8320601 - do popune predvidjenih mesta                     

  

      

======================================================

14. DECEMBAR 2015

АСОЦИЈАЦИЈА СПОРТА, ЗДРАВЉА И КУЛТУРЕ ДОРЋОЛИЈАДА И ГРАДСКА ОПШТИНА СТАРИ ГРАД ОРГАНИЗОВАЛИ МЕЂУГЕНЕРАЦИЈСКЕ  ИНФОРМАТИЧКЕ  ИГРЕ

МОЈА ТВ - Репортажа са обуке:

Петочлана екипа „трећег доба“ и петочлана екипа ученика ОШ „Михајло Петровић Алас“ такмичили се у брзом куцању СМС порука, проналажењу података на интернет претраживачима, познавању  обраде текста у ворду и прављењу селфија.

TELEGRAF - Изванредна репортажа са такмичења:

Заслужена победа младих резултатом 3:1. Такмичење је било отворено за јавност и изванредно посећено. Обе екипе су бодрене бучним овацијама.Честитамо екипама на сјајној борби, великом залагању, доприносу и укупно створеној атмосфери уз дружење  и музику. Организациони одбор и оцењивачки жири једносгласно су се сложили да су у овој игри сви победили и заслужено освојили златне медаље.

ТВ ПИНК - Интервју:

Међугенерацијске информатичке игре су круна  четворомесечног пројекта ширења информатичке писмености међу припадницима „трећег доба“ који живе на општини Стари град. Бесплатне курсеве основне обуке на рачунару похађало је око 300 наших суграђана.

Обука  је покренута поводом Међународног дана писмености 8. септембра 2015 годинео на иницијативу члана општинског већа Старога Града Петра Бојовића.  Програм је обухватао обраду текста, употребу интернета, коришћење мејла, скајпа и друштвених мрежа.

СТУДИО Б - ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ - Интервју учесника:

Догађај је изазвао велику медијску пажњу и бројну подршку суграђана како директну тако и преко друштвених мрежа. Удружење Дорћолијада овом приликом захваљује свим полазницима Школе компјутера трећега доба - учесницима првих Међугенерацијских информатичких игара, ученицима Основне школе ``Михаило Петровић Алас``, посебно медијима који су се одазвали овом позиву - Моја ТВ - репортажа са обуке, ТВ Коперникус - интервју, Телеграф - врхунска репортажа са такмичења, ТВ Пинк - интервју, РТС - Београдска хроника - репортажа-интервју, ТВ студио Б - Јутарњи програм - интервју учесника, Радио Београд - интервју и другима који су пренели догађај на својим порталима као што су ТВ N-1, B-92 и др., као и друштвеним мрежама у земљи и иностранству, затим својим члановима и свима присутнима на овој манифестацији који су је увеличали, посетиоцима Вебсајта www.dorcolijada.com и суграђанима који су нас подржали и упућују бројне честитке путем мејла, Фејсбука и других друштвених мрежа.

Председник Удружења - Дорћолијада и Главни и одговорни уредник Websajta dorcolijada.com

                                                                                      Душан Mаксимовић, проф.

                          Pobednicki selfi fotos ekipe OS ``Mihailo Petrovic Alas``          

=================================================

Avgust 2015

Mala istorija gimnasitike

Jos u doba Stare Grcke – Jelade sa razvojem opste nauke i kulture sistematski su se negovale i telesne vezbe. Sam cilj vaspitanja kod starih Grka nazivao sa ‘’KALOKAGATIA’’ = lepota i dobrota. Ta rec je sadrzavala ideal grckog vaspitanja. Po Sokratu lepa dusa moze biti samo u lepom telu. Verovanje da se covek sastoji iz tela i duse koje uticu jedno na drugo prenelo se na skladno vaspitavanja i tela i duse. Odatle vaspitanje decaka delilo na telesno – gimnasticko i duhovno – muzicko. Srara Grcka se sastojala iz vise malih drzavica u kojima zakoni pa ni vaspitanje omladine nisu bili jednaki. Gimanastika se se svuda radila i mladici vezbajuci svoje telo pokazivali su svoje vestine po vecim mestima pri skupovima oko hramova. To su bile lokalne gimnasticke igre.

Pored toga svaki slobodan Grk mogao je ucestvovati na nacionalnim gimnastickum igrama ma iz koga kraja je bio: 1. Olimpijske igre koje su drzane svake cetvrte godine pocetkom jula meseca u Pokrajini Elisu pored sela Olimpije. 2. Istomske igre, svake trece godine, 3. Nemejske igre, svake druge godine i 4. Pitijske igre svake cetvrte godine. Sa nacionalnog, kulturno – religioznog gledista ove igre su bile veoma vazne za grcki narod. Svaka takva svecanost bila je u slavu nekog grckog bozanstva. Okupljali su se Grci iz svih svojih krajeva. Pored prikazivanja vestina i lepota tela tu su se okupljali i knjizevnici citajuci svoja dela.

Najvaznije igre bile su olimpijske i slavu boga Zevsa. Ucesnici su morali da budu trelesno spremni za Olimpiske igre i za to vreme da provode zivot dijetalno i moralno. Pridavala se velika vaznost tim igrama tako da su Grci racunali godine po Olimpijskim igrama. Jedna Olimpijada = cetiri godine, a prva je pocela 776 godine pre Hrista. Za Grka je bila najveca slava pobeda na Olimpiskim igrama,  pobednici su nagradjivani lovorovom grancicom, a njihova imana proglasavao je narodu telal.

Na igrama je prikazivana gimnastika koju je omladina vezbala u svojim skolama – gimnazijama. Drzava je podizala gimnazije i prostor za vezbanje ne zaleci ni prostor ni novac. Atinsko vaspitanje u telesnom i intelektualnom pogledu bilo je najblize postavlenom cilju – kalokagatija. Za vaspitace je trazena narocita sprema i znanje. U gimnazijama su vezbali i decaci i devojcice, oba pola, jer su Grci znali da ce zdrava majka moci da rodi zdravo dete. Robovi nisu mogli vezbati zbog postojecih normi i zakona. Ako bi im negde i bilo dopusteno to bi bilo na periferijama i zabacenim mestima, a ne sa slobodnim Grcima i u gimnazijama.

Gimnasticke vezbe starih Grka bile su: 1. Skakanje 2. Bacanje koplja 3.Trcanje 4.Bacanje diska i 5. Rvanje. Tih pet vezbi nazivane su PENTATLON. U okviru svake vezbe bilo je vise vrsta skakanja, bacanja, trcanja itd. Pri javnim nastupima oni koji su bili pobednici u svakoj vrsti Prve vezbe – skakanje mogli su da idu dalje u Drugu vrstu bacanje koplja itd. Odabiranje ucesnika produzavalo se do poslednje Pete vezbe – rvanje gde je cesto stizao samo par takmicara.

Dokle god su se pobednici nagradjivali lovorovom grancicom starogrcka gimnastika je bila savrsena. Sve bogatija Stara Grcka pocinje da razvija i nemoral, lenjivost i sl. sto se odrazava i na gimnastiku gde pocinju profesionalni gimnasticari da se takmice za novcane nagrade i tada nestaje plemenitost. Borce oblivene krvlju iznose iz arene uz klicanje piblike pobedniku. To je bio i kraj klasicne gimnastike Starih Grka, ali i zavrsetak jednog perioda grckog klasicizma koji se nece vise povratiti.

Rim

Gimnastike Stare Grcke nema vise kod Rimljana, koji su prakticno sve proracunavali. Rimljani su radili vezbe da bi bili zdravi i dobri vojnici, dobri pesaci kako bi u rimskim legijama daleko pesacili i osvalali nove teritorije. Gimnastika je njih spremala za rat, vezbali su marsiranje, skakanje preko prepona, skakanje i jahanje, plivanje i macevanje. Tek kasnije pocele su se i kod njih graditi gimnazije i palestre – mesta za gimnasticiranje ali su to uglavnom bila mesta za razonodu mladih. Obogacen Rim pocinje da gradi velike cirkuse i amfiteatre na cijim arenama zapocinje doba gladijatora. Nailazi period medjusobnih borbi gladijatora i  borbi gladijatora sa zverima pracenjem klicanjem prisutnih. Hriscanstvo se stoga, kao nova religija visoke etike, borila svim snagama protiv zlocina i nemorala.

Srednji vek

Bogatiji zivot povlacio je za sobom udobniji zivot i telesnu neaktivnost. Covekova fizicka aktivnost gubi na vrednosti. U vreme stalnog seljenja naroda od kojih je svaki imao svoju ideologiju, deljenje na plemice i robove, pojavljuje se Hriscanstvo sa svojom ideologijom jednakosti svih ljudi, ljubavi i bratstva i nastupa doba asketizma i skolastike. Narodi za koje ima traga da su u pocetku srednjeg veka negovali telo, da su bili veoma razvijeni i ziveli prirodnim zivotom bili su Germani, o kojima pise rimski istoricar Tacit. Germani su u to doba bili narod u povoju i razvoju. Radili su samo vezbe potrebne za ratovanje, vezbe kao sredstva u borbi za opstanak. Plemici su rativali kao vazali svojih gospodara, stanovali blizu gospodara i pozivani na ceste gozbe. Za vernost dobijali su  velike nagrade, oslobadjani od poreza i to je uticalo da su se odali vojnickom zivotu zeljni vojnickih podviga. U poslednjoj trecini srednjega veka zelja za ratovanjem se narocito ispoljava kod vitezova. Vitez je kao decak vezbao sve viteske o ratnicke borbe i vestine. Savladavsi sve to proglasavan je za viteza. Vitezi su ucili jahanje, macevanje, gadjanje strelom, plivanje, lov, sah i pisanje stihova. Sve se svodilo na prakticne potrebe tadasnjeg vremena bez sistema u telesnom vaspitanju. Kad nije bilo ratova priredjivali su viteske turnire najvise u Nemackoj gde je prvi bio 938 godine u Magdeburgu, a poslednji 1487 u Vormsu.

Humanisti i racionalisti

Postepeno covek pocinje da se trezni od prevelike poboznosti i sa neba da se vraca na zemlju tj. tamo gde jeste. Pocinje da se uvidja da nije telo tako gresno kao sto se mislilo. Pisci proucavaju dela starih Grka i Rimljana i zakljucuju da ta dela nisu tako opasna po hriscanstvo i covecanstvo. Pocinju da se bore za telesno vaspitanje omladine, posebno Italijani kao prvi vesnici renesanse i humanizma. Medju prvima su Pietro Paolo Berdjerio koji zahtva moderan pravac u vaspitanju omladine gde posebno mesto zauzima gimnastika, da je ucenici vrse prema svome uzrastu. Osnovne vezbe kod svih humanista su bile: macevanje, gadjanje, bacanje kamena, trcanje, skakanje i druge. Zatim ostali traze gimnastiku i za zensku omladinu. Najcuveniji medju njima naucnik i lekar Hieronimus Merkurialis pise istoriju grcke gimnasitike. Kao lekar pocinje i kriticki da posmatra neke vezbe i koliki je i kakav njihov uticaj na pojedine organe ljudskoga tela. Razvija se zdravstveno gimnasticko glediste od kojih su mnoga i danas savremena. Mnogo je pisaca radilo na tom polju istrazivanja i pocinju da se preporucuju neke telesne vezbe kao lek protiv nekih bolesti.

 Jedan od najjacih racionalista, teoreticar, engleski lekar i pedagog Dzon Lok istice vaznost ocvrscavanja organizma, ucenje zanata i skrece paznju na zensko telesno vaspitanje. Prvi pocinje da preporucuje igranje kao gimnastiku da bi se doslo do lepih oblika tela i pokreta.

Jedan od najkarekteristicnijih iz ove grupe Zan Zak Ruso, naturalista bio je protivnik svega sto je izvestaceno pa je izneo svoje misli o vaspitanju u knjizi ‘’Emil’’. Kao i Dzon Lok polaze mnogo na to da vaspitanik nauci neki zanat. Svi oni i posle njih enciklopedisti stvaraju put za novu ideologiju i doba prosvetnog razvoja.

                                         

     =======================================================