Sport za sve

9.juni 2018

Na otvorenim terenima FK „Dorćol“ u Beogradu, ispod Kalemegdana, 9. juna 2018. održano je Sesto sportsko-rekreativno takmičenje Dorćolijada sporta, zdravlja i kulture treceg doba. Tradicionalna manifestacije sportsko rekreativnog takmicenja obuhvatila je preko 300 ucesnika - takmicara u disciplinama pikado, fudbal – penali na male golove bez golmana, košarka – slobodno bacanje, boćanje i šah. U okviru Medjugeneracijske saradnje okupilo se preko 50 mladih uz blizu 100 posetilaca i gostiju.

Manifestaciju su pozdravili Predsednik organizacionog odbora i autor Dorcolijade - Dusan Maksimovic, prof., Predstavnik gradske opstine Stari Grad Nevenka Grozdanovic i Predsednik Organizacionog odbora Olimpijade sporta, zdravlja i kulture treceg doba  Velimir Miličić.

Šestu Dorcolijadu sporta, zdravlje i kulture treceg doba svecano je  otvorio predstavnik Generalnog sponzora - Ambasade Australije u Beogradu - Drugi sekretar Ambasade Mr. MARIS TEBECIS koji je burno pozdravljen od svih ucesnika i gostiju. Australija se preselila na Dorcol.  Mr. Maris je obisao sve punktove sportskih disciplina, u pojedinim se i sam okusao kao dobar sportista i ljubitelj fudbala.

Posebno se zadrzao na Medjugeneracijskoj likovnoj koloniji gde su slikari - pet talentovana ucenika srednjih škola, pet studenata likovnih akademija i pet slikara trećega doba radili slike na temu flora i fauna Australije. To je dokaz da kilometarska udaljenost ne moze potisnuti ideje koje su prepoznatljive na svim kontinentima.

   

MI SMO KOALE IZ AUSTRALIJE. STIGLE SMO NA VREME. NA DORCOLU JE LEPO. DORCOLIJADA SPORTA, ZDRAVLJA I KULTURE JE IZVANREDNA. BAKE, DEKE I DECA SU DIVNI. BAS SMO SE LEPO ZABAVLJALE. DOCI CEMO OPET - BOZE ZDRAVLJA

                                                       

 

    

 

 

 

 

  

 

  

 

  

   

   

   

IZVESTAJ O ODRŽANOJ ŠESTOJ DORĆOLIJADI SPORTA, ZDRAVLJA I KULTURE TRECEG DOBA

U Beogradu je na otvorenim terenima FK „Dorćol“, ispod Kalemegdana, 9. juna 2018. održano Šesto sportsko-rekreativno takmičenje Dorćolijada sporta, zdravlja i kulture treceg doba. Tradicionalna manifestacije sportsko rekreativnog takmicenja obuhvatila je preko 250 ucesnika - takmicara u disciplinama pikado, fudbal – penali na male golove bez golmana, košarka – slobodno bacanje, boćanje i šah. U okviru Medjugeneracijske saradnje ucestvovalo je i preko 50 mladih uz blizu 100 posetilaca i gostiju. Ocena ucesnika i svih prisutnih je da je ideja Medjugeneracijske saradnje u oblasti sportsko rekreativnih aktivnosti od izuzetnog znacaja za pravilan razvoj mladih.

U dobrom raspoloženju program je otvoren javnim časom fitnes vežbi žitelja trećeg doba, omladine i predškolaca. Najvecu paznju ucesnika i gostiju privukao je Međugeneracijski dečji maraton na 20.000 milimetara pod sloganom „Bake i deke uz bate i seke“ u kome je ucestvovalo 25 mališana do 7 godina starosti. Svi učesnici decjeg maratona – predškolci dobili su zlatne medalje, bez obzira na plasman, sportske majice i sokice.

Manifestaciju su pozdravili autor i Predsednik organizacionog odbora Dorcolijade Dusan Maksimovic, prof., Predstavnik gradske opstine Stari Grad Nevenka Gvozdenović i Predsednik Organizacionog odbora Olimpijade sporta, zdravlja i kulture treceg doba.

Generalni sponzor Dorcolijade - Ambasada Australije u Srbiji je prepoznala vrednost ovog Projekta i obezbedila sportske takmicarske majice sa simbolima i znakom Australije i Dorcolijade. Manifestaciju je pozdravio i otvorio drugi Sekretar Ambasade Australije u Srbiji Mr. Maris Tebeciskoji je burno pozdravljen od svih ucesnika i gostiju.  Mr. Maris Tebecis je obisao sve punktove sportskih disciplina, u pojedinim se i sam okusao pokazujuci znake dobrog sportiste. Posebno se zadrzao na Medjugeneracijskoj likovnoj koloniji gde su slikari - pet talentovana ucenika srednjih škola, pet studenata likovnih akademija i petslikara trećega doba radili slike na temu flora i fauna Australije. To je dokaz da kilometarska udaljenost ne moze potisnuti ideje koje su prepoznatljive na svim kontinentima.

Na manifestaciji 9. juna 2018 gdine su ucestvovali predstavnici opštinskih i granskih udruženja penzionera, društava i domova starih lica, organizacija invalida i dr. iz Beograda i Srbije i to:penzioneri i ziteljitreceg doba Staroga Grada, Savskog Venca, Vracara, Vozdovca, Zvezdare, Grocke, Palilule, Novog Beograda, Cukarice, Mladenovca, Kovacice, Kovina, Udruzenje penzionera opstine Surdilica, Udruzenje vojnih penzionera Srbije, Udruzenje penzionera zdravstvenih radnika Beograda, Gerontoloski centar grada Beograda - Dom Bezanijska Kosa Zemun, Udruzenje penzionera Banke postanska stedionica, Beogradskog vodovoda, Saveznog MUP-a, penzioneri ‘’Zastite plus’’, JAT-Tehnike, Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda, Organizacija Crvenog krsta Savskog Venca, Klub penzionera Lasta, Klub penzionera Elektrodistribucije Beograd,  Dom za odrasla lica Paracin, Dom za odrasla lica Pancevo, Udruzenje srpskih knjizevnika u otadzbini i rasejanju, Beogradski sahovski klub slabovidih ``NAPREDAK``, Humanitarno drustvo ``Hleb zivota``.  Uz podršku Predstavništva Republike Srpske na takmičenju su po cetvrti put učestvovali i članovi zavičajnih udruženja Republike Srpske.

          Na zatvaranju sportsko-rekreativnog takmičenja proglašene su pobedničke ekipe. Ekipni pobednici u svim disciplinama osvojili su zlatne medalje i pehar Dorcolijade, osvajaci drugih mesta srebrne medalje i trecih mesta bronzane medalje.

Šesta Dorćolijada sporta, zdravlja i kulture trećeg doba istovremeno je u funkciji priprema ekipa za učešće na Jedanaestoj Olimpijadi sporta, zdravlja i kulture trećeg doba koja će se održati na jesen ove godine u Vrnjačkoj Banji pod pokroviteljstvom Ministarstva za sport i omladinu Vlade Republike Srbije.

                            REZULTATI TAKMIČENJA 2018.

        Pikado: prvo mesto - zlatnu medalju i pehar Dorcolijade osvojilo je Udruzenje penzionera opstine Kovacica, drugo mesto – srebrnu medalju osvojili su penzioneri Doma za odrasla i stara lica Pancevo i trece mesto - bronzanu medalju osvojilo je Opstinsko udruzenje penzionera Stari grad -  Solunska.

        Fudbal: – penali na male golove bez golmana (sa10 metara) prvo mesto, zlatnu medalju i  pehar Dorcolijade osvojio je Klub penzionera Laste, drugo mesto – srebrnu medalju osvojilo je Udruzenje penzionera opstine Kovacica i trece mesto bronzanu medalju osvojila je ekipa Republike Srpske.

        Kosarka:prvo mesto - zlatnu medalju i pehar Dorcolijade osvojio je Klub sportskih penzionera opstine Mladenovac, drugo mesto – srebrnu medalju osvojilo je novo Udruzenje penzionera Gradske ostine Savski Venac i trece mesto - bronzanu medalju osvojilo je Udruzenje penzionera opstine Kovacica.

        Boćanje:prvo mesto - zlatnu medalju i pehar Dorcolijade osvojila je ekipa penzionera Republike Srpske, drugo mesto – srebrnu medalju osvojilo je Udruzenje penzionera Gradskog vodovoda i trece mesto - bronzanu medalju osvojilo je Udruzenje penzionera gradske opstine Palilula.

        Šah: prvo mesto - zlatnu medalju i pehar Dorcolijade osvojili su penzioneri Doma za odrasla i stara lica Pancevo, drugo mesto – srebrnu medalju osvojila je ekipa penzionera Republike Srpske, i trece mesto - bronzanu medalju osvojila je Organizacija Crvenog krsta Gradske opštine Savski Venac.

Na kraju sportsko rekreativnog takmicenja organizovano je druženje učesnika takmičenja, mladih i gostiju uz muzicki program, lanc pakete, Coca Colu, sokove i na kraju hladno Zajecarsko pivo uz zaigrano veliko kolo na stadiinu FK Dorcol.

Šesta Dorćolijada sporta, zdravlja i kulture trećeg doba pobudila je znatno interesovanje javnosti. Posebno se zahvaljujemo medijima: Informativnim agencijama Tanjug i Srna, RTS-u, Televizija Prva, TV Studio B, TV Banja Luka Prvi program, Radio Studia B, Dnevnim listovima Politika, Večernje novosti, Informativni list Stari Grad, Glas osiguranika i dr.

Znatna medijska podrska ostvarena je i preko drustvenih mreza - Websajta www. dorcolijada.com zatim preko posebne strane na Facebooku – Dorcolijada Beograd kao i video zapisa na posebnoj strani Dorcolijadena YouTube. Brojni ucesnici, posetioci i gosti salju svoje elektronske fotose sa manifestracije koji ce po izboru Urednistva Websajta Dorcolijade biti objavljen.

Napominjemo da je u poslednjih sest godina kroz manifestaciju Dorćolijade sporta, zdravlja i kulture trećeg doba održane u Beogradu obuhvaćeno oko 500 ekipa, sa preko 1.500 takmičara uz brojne mlade ucesnike, posetioce i goste iz preko 70 opštinskih i granskih udruženja penzionera, društava trećeg doba, društavastarih lica, gerontoloških domova, organizacija crvenog krsta, invalida,kao i mladih iz Beograda i Srbije kao i gostiju van Srbije. Detaljniji izveštaji sa Međugeneracijskih manifestacijapostavljeni su na Websajt www.dorcolijada.com

 NAPOMENA: Do sada su na manifestaciji učestvovale  ekipe predstavnikaopštinskih i granskih udruženja penzionera, društava trećeg doba, domova starih lica, organizacija invalida i to:Stari Grad, Vračar, Savski Venac, Palilula, Voždovac, Čukarica, Rakovica, Zvezdara, Novi Beograd, Zemun, Surčin, Mirijevo, Grocka, Žarkovo,Sopot,Mladenovac, Udruženja penzionera zdravstvenih radnika grada Beograda, Narodne banke Srbije, Banke poštanska stedionica,JAT-Tehnike, Elektrodistribucije Beograd,Beogradskog vodovoda,Laste,Saveznog MUP-a, Zastite plus, Udruzenje vojnih penzionera Srbije, Udruzenje Solunskih potomaka, zatim Gerontološki centar grada Beograda, Gerontoloski domoviBežanijske Kose, Voždovca, Karaburme, i drugih opštinskih centara i klubova starih licaiz Beograda i Srbije, volonteri trećeg doba Crvenog krsta, Humanitarno društvo ``Hleb života``, Udruženje penzionera - književnika dijaspore,Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda,Gradska organizacija slepih i slabovidih Beograda,Beogradski sahovski klub slabovidih ``NAPREDAK``, Gradska organizacija gluvih Beograda, zatimekipe trećeg doba i penzionera Novog Sada, Zrenjanina, Pančeva, Kovačice,Kovina, Beceja, Novog Bečeja, Inđije, Kragujevca, Paracina, Negotina, Surdulice,penzioneri zavičajniog udruženja iz Žegara i drugih udruženja, a takođe i naši dragi gosti - predstavnici iz Republike Srpske, dijaspore iz Švedske idr.

        Izvestaj pripremio Predsednik Asocijacije i Organizacionog odbora

                                                    Dušan Maksimović, prof. s.r.

============================================

maj 2018

AUSTRALIJA NA DORCOLU

MI SMO KOALE. STIGLE SMO SINOC AVIONOM. GDE JE FK. DORCOL.

MORAMO DA STIGNEMO NA VREME. BICEMO NA SPORTSKIM MAJICAMA DORCOLIJADE SPORTA ZDRAVLJA I KULTURE 9. JUNA 2018. 

   

MI SMO        SPORT                ZDRAVLJE           I              KULTURA

GLEDAJTE NAS NA STADIONU FK. DORCOL 9. JUNA OD 10 C.

                   ULAZ SLOBODAN ZA SVU DECU, BAKE I DEKE

================================================================

24.04.2018

NA SEDNICI ORGANIZACIONOG ODBORA SESTE DORĆOLIJADE SPORTA, ZDRAVLJA I KULTURE TREĆEG DOBA UTVRDJEN PROGRAM MANIFESTACIJE ZA 9. JUNI 2018 GODINE U BEOGRADU

   

GENERALNI SPONZOR AMBASADA AUSTRALIJE U BEOGRADU

У оквиру спортско рекреативног такмичења под мотом ``у здравом телу - здрав дух`` реализоваће се спортско рекреативна такмичења трочланих екипа у дисциплинама које су прилагођене трећем добу: Пикадо, Фудбал - пенали на мале голове без голмана, Кошарка - слободно бацање лопте у кош, Боћање и Шах.

Поред тога планира се и реализација допунских садржаја:

-      Јавни час фитнес вежби у природи трећег доба и најмлађе популације

-      Међугенерацијски сусрет трећег доба са најмлађима у дечјем Маратону на 20.000 милиметара под називом ’’Баке и деке уз бате и секе’’

-      Једнодневна Међугенерацијска сликарска колонија уз учешће три генерације и то по пет талентованих средњешколаца, пет студената ликовних академијаи пет житеља трећег доба.

За учешће на Шестој Дорћолијади спорта, здравља и културе трећег доба могу се пријавити трочлане екипе заинтересованих општинских и гранских удружења и клубова пензионера, удружења и организација инвалида, oрганизација црвеног крста, клубова за стара лица, геронтолошких центара, домова идругих друштава и других организација које брину о трећем добу

Пријављивање екипа и ближе информације раднога дана од 10 до 13 часова на адресу организатора:

Асоцијација спорта, здравља и културе Дорћолијада, Гундулићев Венац 41, 11.000 Београд.

Путем телефона:  063/8012554; 064/1399030; или

На E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  

                                O B A V E Š T E N J E

NA OSNOVU SAGLASNOSTI PREDSEDNIKA FK DORĆOL MIODRAGA SOFTIĆA DANA 9. JUNA 2018 GODINE OD 10 DO 14 Č.  (SUBOTA) NA SPORTSKIM TERENIMA I OBJEKTIMA FK DORCOL ORGANIZUJE SE TRADICIONALNA MANIFESTACIJA ŠESTA DORCOLIJADA SPORTA, ZDRAVLJA I KULTURE TRECEG DOBA. POZIVAMO SVE CLANOVE KLUBA, LJUBITELJE FK DORCOL I SVE BEOGRADJANE DA PRISUSTVUJU ISTOJ MANIFESTACIJI I TIME UVELICAJU OVAJ DOGADJAJ

                           ZA ORGANIZACIONI ODBOR MANIFESTACIJE

                               DUŠAN MAKSIMOVIĆ, Prof.   063/8012554

    ================================================

Oktobar 2017

ODRŽANA X OLIMPIJADA SPORTA, ZDRAVLJA I KULTURE TREĆEG DOBA

Sportsko rekreativna ekipa DORCOLIJADE ucestvovala je i imala vrlo zapazeno ucesce na Olimpijadi treceg doba

POKRET TREĆEG DOBA SRBIJE u saradnji sa Savezom penzionera Srbije, Ministarstvom za omladinu i sport, Sportskim savezom Srbije i Opštinom Vrnjačka Banja organizovali X  OLIMPIJADU SPORTA, ZDRAVLjA  I  KULTURE  TREĆEG DOBA - U VRNjAČKOJ BANjI od 29. septembra do 03. oktobra 2017. pod sloganom "ZA AKTIVNU I KREATIVNU STAROST"

 

  

   =====================================================

Juni 2017

ODRŽANA PETA DORĆOLIJADA SPORTA, ZDRAVLJA I KULTURE TRECEG DOBA

U Beogradu je na otvorenim terenima FK „Dorćol“ ispod Kalemegdana 10. juna 2017. održano je Peto sportsko-rekreativno takmičenje Dorćolijada sporta, zdravlja i kulture treceg doba. Tradicionalna manifestacije sportsko rekreativnog takmicenja obuhvatila je preko 150 ucesnika - takmicara u disciplinama pikado, fudbal – penali na male golove bez golmana, košarka – slobodno bacanje, boćanje i šah. U okviru Medjugeneracijske saradnje okupilo se i preko 50 mladih uz blizu 100 posetilaca i gostiju.

Manifestaciju su pozdravili Predsednik organizacionog odbora Dorcolijade Dusan Maksimovic, prof., Predstavnik gradske opstine Stari Grad Andrej Belinger i predstavnik Saveza penzionera Srbije Vanja Miskin.

Petu Dorcolijadu sporta, zdravlje i kulture treceg doba svecano je  otvorio predstavnik Generalnog sponzora - Ambasade Australije u Beogradu - Sef Misije i Zamenik Ambasadora Mr. Glenn Morrison koji je burno pozdravljen od svih ucesnika i gostiju. Australija se preselila na Dorcol.  Mr. Morrison je obisao sve punktove sportskih disciplina, u pojedinim se i sam okusao pokazujuci znake dobrog sportiste. Posebno se zadrzao na Medjugeneracijskoj likovnoj koloniji gde su slikari - pet talentovana ucenika srednjih škola, pet studenata likovnih akademija i pet slikara trećega doba radili slike na temu flora i fauna Australije. To je dokaz da kilometarska udaljenost ne moze potisnuti ideje koje su prepoznatljive na svim kontinentima.

Pogledajete snimak reportaze RTS-a TRECE DOBA  - DORCOLIJADA 2017

https://youtu.be/Kl0unRthhDE

Izveden je Javni čas fitnes vežbi žitelјa trećeg doba, predškolaca i omladine. U okvuru programa organizovana je Međugeneracijska slikarska kolonija uz ucešće pet talentovanih ucenika srednjih škola, pet studenata likovnih akademija i pet slikara trećega doba na temu Flora i fauna Australije

Po lepom, sunčanom danu i u dobrom raspoloženju Program je otvoren javnim časom fitnes vežbi žitelja trećeg doba, omladine i predškolaca.  Najvecu paznju ucesnika i gostiju privukao je Međugeneracijski dečji maraton na 20.000 milimetara pod sloganom „Bake i deke uz bate i seke“ u kome je ucestvovalo 25 malisana do 7 godina starosti. Svi učesnici maratona dobili su zlatne medalje, bez obzira na plasman, sportske majice N sporta i decje knjige.

Na zatvaranju sportsko-rekreativnog takmičenja proglašene su pobedničke ekipe uz dodelu medalja i pehara „Dorćolijade“ i zatim je organizovano druženje učesnika takmičenja i gostiju uz muzicki program, lanc pakete i Zajecarsko pivo.

 

 

Na Petoj Dorcolijadi sporta, zravlja i kulture treceg doba ucestvovali su  predstavnici opštinskih i granskih udruženja penzionera, društava treceg doba, domova starih lica, organizacija invalida i dr. iz Staroga Grada, Savskog Venca, Vracara, Vozdovca, Zvezdare, Palilule, Cukarice, Mladenovca, Zrenjanina, Kovacice, Kovina, Udruzenje penzionera zdravstvenih radnika Beograda, Udruzenje penzionera Banka postanska stedionica, Udruzenje penzionera Beogradskog vodovoda, Udruzenje penzionera Saveznog MUP-a, Udruzenje penzionera JAT-Tehnike, Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda, Organizacija gluvih Beograda, Organizacija Crvenog krsta Savskog Venca, Klub penzionera Lasta, Udruzenje penzionera - knjizevnika dijaspore, Beogradski sahovski klub slabovidih ``NAPREDAK`` i Humanitarno drustvo ``Hleb zivota``. Kap i ranijih godina na manifestaciji su ucestvovale i ekipe Republike Srpske koje su pozdravljene burnim aplauzom od svih prisutnih.

Rezultati takmičenja

Organizacioni odbor sportsko rekreativnih aktivnosti je konstatovao da je na takmičenju  Peta Dorćolijada sporta, zdravlja i kulture treceg doba održanom u Beogradu 10. Juna 2017 godine prisustvovalo preko 250 ucesnika, posetilaca i gostiju.

Takmičenje je realizovano u pet sportskih disciplina i to: Pikado, Fudbal - penali na male golove bez golmana, Kosarka - slobodno ubacivanje lopte u koš, Bocanje i Šah.  Najboljima su uručeni pehari, zlatne, srebrne i bronzane medalje.

Na osnovu sudijskih odluka za svaku pojedinačnu sportsku disciplinu koje su evidentirane u takmičarskim knjižicama Organizacioni odbor proglašava da su ostvareni sledeći rezultat

PIKADO

Prvo mesto - pehar i zlatne medalje osvojila je ekipa Udruzenja penzionera Savezni MUP

Drugo mesto – srebrne medalje osvojila je ekipa Udruzenja penzionera sportski klub Mladenovac

Trece mesto - bronzane medalje osvojila je ekipa Udruzenja penzionera opstine Kovin

                                                                                   FUDBAL

Prvo mesto - pehar i zlatne medalje osvojila je ekipa Udruzenja penzionera Savezni MUP

Drugo mesto - srebrne medalje osvojila je ekipa Udruzenja penzionera sportski klub Mladenovac

- srebrne medalje osvojila je ekipa Udruzenja penzionera Postanska stedionica

Trece mesto - bronzane medalje osvojila je ekipa Udruzenja penzionera opstine Zrenjanin

                                                                                   KOSARKA

Prvo mesto - pehar i zlatne medalje osvojila je ekipa Udruzenja penzionera sportski klub Mladenovac

Drugo mesto – srebrne medalje osvojila je ekipaUdruzenja penzionera Savezni MUP

Trece mesto - bronzane medalje osvojila je ekipa Udruzenja penzionera Beogradski vodovod

                                                                                  BOCANJE

Prvo mesto - pehar i zlatne medalje osvojila je ekipa penzionera zavicajnog udruženja Žegar

Drugo mesto – srebrne medalje osvojila je ekipa Udruzenja penzionera JAT - Tehnika

Trece mesto - bronzane medalje osvojila je ekipa penzionera Republike Srpske

                                                                                  SAH

Prvo mesto - pehar i zlatne medalje osvojila je ekipa Udruzenja penzionera Savezni MUP

Drugo mesto – srebrne medalje osvojila je ekipa penzionera Republike Srpske

Trece mesto - bronzane medalje osvojila je ekipa treceg doba Crvenog krsta Savski Venac

                  ====================================================

Februar 2017

          POVODOM DANA DRŽAVNOSTI

ODRŽAN III SRETENJSKI MEDJUGENERACIJSKI ŠAHOVSKI TURNIR DORĆOLIJADE

U znak sećanja na Sretenje 15. Februara 1804 godine kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak, ali i na isti dan 1835. godine, kada je proglašen prvi srpski Ustav, koji je označio i početak savremene državnosti,

TRECI  SRETENјSKI MEDJUGENERACIJSKI ŠAH TURNIR DORĆOLIJADE

Turnir je organizujovan u saradnji sa Beogradskim sahovskim Klubom slepih ``NAPREDAK`` i Gradskim savezom slepih i slabovidih Beograda

VELIKI ODAZIV NAJMLADJIH I NAJSTARIJIH BEOGRADSKIH SAHISTA, OSNOVACA, GIMNAZIJALACA, STUDENATA I ŽITELJA TREĆEG DOBA UZ UČEĆE 28 ŠAHISTA I PREKO 50 GOSTIJU I LJUBITELJA ŠAHA.

Sve učesnike i goste pozdravio je Predsednik Asocijacije sporta, zdravlja i kulture Dušan Maksimović, prof. i zahvalio se na interesovanju i dobrom odazivu ovoj već tradicionalnoj manifestaciji ukazujući da se za Turnir prijavilo 28 ucesnika iz beogradskih opštinskih i granskih udruženja penzionera i mladih šahista većinom iz opštinskih šahovskih škola.

Svečanom otvaranju Turnira pored rukovodstva Dorćolijade prisustvovao je Predstavnik Saveza penzionera Srbije i Gradskog odbora penzionera Beograda Slobodan Rebić, koji je posebno ukazao na značaj ove Manifestacije povodom Dana državnosti i istakao da Savez penzionera i Gradski odbor Beograda pružaju punu pordršku projektima Asocijacije Dorćolijada, posebno manifestacijama sa akcentom na Medjugeneracijsku saradnju. Otvaranju manifestacije su prisustvovali i Član Upravnog odbora Nacionalnog Sportskog Saveza slepih i slabovidih Srbije Petar Vranjković,  Predsednik Beogradskog šahovskog kluba slepih i slabovidih Napredak i Član Upravnog odbora Šahovskog saveza Beograda Mirko Dimitrijević, Predsednik Saveza osoba sa invaliditetom Grada Beograda  Velimir Knežević, Predsednik Udruženja penzionera Banke poštanska štedionica Radovan Djukanović, koji su toplim rečima pozdravili ucesnike i goste ukazujući na značaj koji Dorcolijada u svojim aktivnistima poklanja Medjugeneracijskoj saradnji.

Učesnike  i goste pozdravio je i Turnir otvorio predstavnik Gradske opštine Stari Grad, Član opštinskog veća Lazar Lešnjak čestitajući svim prisutnima Dan državnosti Srbije i izrazivši u ime Starogradske opštine zadovoljstvo odličnom organizacijom same Medjugeneracijske šahovske manifestacije i izuzetnim interesovanjem šahista za ovaj turnir. Izmedju ostalog naglasio je da će opština Stari Grad i u buduće pružati podršku ovakvim projektima Asocijacije sporta, zdravlja i kulture Dorćolijada. Zatim je proveo odredjeno vreme u upoznavanju i razgovoru sa najmladjim i najstarijim šahistima učesnicima Turnira.

 

 

 

 

 

 

 

 

 ==============================================================================   

Oktobar 2016

ODRZANA IX OLIMPIJADA SPORTA, ZDRAVLJA I KULTURE TRECEG DOBA OD 30.09.DO 04.10.2016

U ORGANIZACIJI POKRETA TRECEG DOBA SRBIJE I U SARADNJI SA SAVEZOM PENZIONERA SRBIJE, MINISTARSTVOM ZA OMLADINU I SPORT, SPORTSKIM SAVEZOM SRBIJE I OPSTINOM VRNJACKA BANJA

TRADICIONALNA IX OLIMPIJADA SPORTA, ZDRAVLJA I KULTURE 2016 OKUPILA JE  REKORDAN BROJ UCESNIKA, POSETILACA I GOSTIJU - PREKO 1.200. POZITIVNA OCENA MINISTARSKE KONFERENCIJE EVROPSKE UNIJE I PODRSKA KOMISIJE ZA EKONOMSKA I SOCIJALNANA PITANJA UJEDINJENIH NACIJA PODSTAKLA JE POKRET TRECEG DOBA SRBIJE NA JOS ORGANIZOVANIJU AKTIVNOST UZ RAZVOJ OPSTINSKIH I GRANSKIH UDRUZENJA PENZIONERA I ORGANIZACIJA KOJE OKUPLJAJU ZITELJE TRECEGA DOBA. TO JE ISTOVREMENO OSTVARIVANJE CILJEVA NACIONALNE STRATEGIJE STARENJA I NACIONALNE STRATEGIJE SPORTA VLADE REPUBLIKE SRBIJE.

Predsednik Pokreta Treceg doba Srbije Djuro Peric i Predsednik Organizacionog odbora IX Olimpijade sporta, zdravlja i kulture treceg doba toplo pozdravljaju veliki broj ucesnika, gostiju i posetilaca, pozelevsi im dobrodoslicu i uspesno ucesce u spotrtsko rekreativnoj aktivnosti.

    

Ministar za omladinu i sport Vlade Republike Srbije Vanja Udovicic pokrovitelj i promoter ovog znacajnog dogadjaja, otvarajuci IX Olimpoijadu sporta, zdravlja i kulture treceg doba sa Predsednikom opstine Vrnjacka Banja Bobanom Djurovicem, istakao je da ``na ovoj Olimpijadi obaramo sve rekorde sa vise od hiljadu ucesnika i svi su oni pobednici. Slika iz Vrnjacke Banje treba da prodje celom Srbijom da je sve greneracije vide sa porukom da nije vazno koliko ko ima godina, vec koliko je mlad duhom i spreman da se bavi sportom i rekreacijom sto je vazno za sve. To je i posebna poruka mladima u rekordnoj godini za srpski sport``...

Ministar se zatim duze zadrzao u razgovoru sa ucesnicima ove Olimpijade koji su ga pozvali da i naredne godine bude sa njima kao i da im se prikljuci u veselom druzenju nakon sportsko rekrativnih aktivnosti.

Predsednik opstine Vrnjacka Banja Boban Djurovic pozeleo je dobrodoslicu i ugodan boravak svim gostima u ovom lepom i sirom sveta poznatom turistickom mestu

 

 

 

 

 

 

 

 

  

     

   

  

 

 

 

 

 

 

 

KONAČNI REZULTATI NA SPORTSKO REKREATIVNOM TAKMIČENJU IX OILIMPIJADE SPORTA, ZDRAVLJA I KULTURE TREĆEG DOBA OD 29.09 do 04.10 2016 U VRNJAČKOJ BANJI

Sveukupni pobednici:

Prvo mesto - Ekipa Udruženja penzionera opštine Prijepolјe 84 boda;

Drugo mesto - Ekipa Udruženja pezionera Saveznog MUP - Beograd 78 bodova;

Treće mesto - Ekipa Kluba za odrasla i stara lica iz Pančeva 75 bodova

  Pobednici po takmičarskim disciplinama:

Štafeta - brzo hodanje na 100 metara

Prvo mesto – Udruženje penzionera Savezni MUP, Beograd; Drugo mesto – Udruženje penzionera opštine Aranđelovac; Treće mesto – Udruženje penzionera opštine Prijepolјe

Fudbal - penali na male golove sa 10 metara bez golmana:

Prvo mesto: Udruženje penzionera Grada Novog Sada I; Drugo mesto: Ekipa Tigar- Pirot I; Treće mesto: Ekipa Kluba za odrasla i stara lica Pančevo II'

      Košarka– slobodna bacanja: 

     Prvo mesto – Udruženje penzionera opštine Čoka; Drugo mesto – Ekipa Aranđelovac Fortuna; Treće mesto - Klub za odrasla i stara lica Pančevo II

Strelјaštvo– vazdušna puška 10 metara:

Prvo mesto – Udruženje Penzionera Grada Kragujevca; Drugo mesto -  Savez paraplegičara i kvadriplegičara Srbije; Treće mesto – Udruženje penzionera Savezni MUP, Beograd

Pikado – razdaljina 3 metra:

Prvo mesto: Udruženje penzionera  Rafinerije nafte Pančevo II; Drugo mesto: Udruženje penzionera Grada Subotice; Treće mesto: Klub za odrasla i stara lica Pančevo

Šah:

Prvo mesto: Udruženje penzionera Grada Subotica I; Drugo mesto: Savez penzionera Vojvodine; Treće mesto: Udruženje penzionera opštine Vrnjačka Banja

Ribolov- pojedinačno prvenstvo - muškarci:

Prvo mesto: MileVeličković- Udruženje penzionera opštine Surdulica; Drugo mesto: Tihomir Živić – Udruženje penzionera opštine Niš: Treće mesto: Vladislav Mančić - Udruženje penzionera opštine Pirot

     Ribolov- pojedinačno prvenstvo - žene:

Prvo mesto: Ljubica Kerkez – Udruženje penzionera opštine Negotin; Drugo mesto: Mirjana Karać – Udruženje penzionera opstine Mladenovac;Treće mesto: Mira Jovanović – Udruženje penzionera opštine Rakovica - Beograd

 =======================================================

 POSTOVANI POSETIOCI, UCESNICI OLIMPIJADE, VELIKI BROJ FOTOSA SA OLIMPIJADE KOJE SU SNIMILI NASU UREDNICI SU U TEHNICKOJ PRIPREMI ZA POSTAVLJANJE NA WEBSAJT. FOTOSI NAM TAKODJE JOS UVEK STIZU SA SVIH STRANA I NA TOME SE SVIM POSILJAOCIMA OVOM PRILIKOM ZAHVALJUJEMO. NAJUSPESNIJE CEMO RADO OBJAVITI. I VASE USPELE FOTOSE MOZETE POSLATI NA MEJL This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Glavni i odgovortni urednik WEBSAJTA Dusan Maksimovic, prof.

 ============================================================

Video zapis Fitnesa sa IV Dorcolijade sporta, zdravlja i kulture treceg doba
https://youtu.be/omUF4r143R0

Video zapis Maratona sa IV Dorcolijade sporta, zdravlja i kulture treceg dobahttps://youtu.be/mKgFAMpyaoQ

Резултати такмичења са Четврте Дорћолијаде спорта, здравља и културе трећег доба одрѕане 11. јуна 2016 године на стадиону ФК Дорћол у Београду

Организациони одбор је констатовао да је на спортско рекреативном такмичењу  Четврте  Дорћолијаде спорта, здравља и културе трећега доба одржаном у Београду 11. Јуна 2016 године под мотом ’’у здравом телу здрав дух’’ уз присуство преко 250 учесника из преко 25 општинских и гранских удружења пензионера, друштава старих лица, организација инвалида, црвеног крстаи др., као преко 50 учесника младих у оквиру Међугенерацијске сарадње.     

Најбољим такмичарима су уручене златне, сребрне и бронзане медаље, а победничким екипама у свим спортским дисциплинама Пехар Четврте Дорћолијаде спорта, здравља и културе трећег доба.                           

Организациони одбор Четврте Дорћолијаде спорта, здравља и културе трећег доба проглашава следеће остварене резултате:

ПИКАДО

Учествовало 24екипа са 72такмичара из 23општинска и друга удружења

Прво место – Пехар и златне медаље освојила је екипа: Савезни МУП у саставу: Миша Стевовић, Миодраг Кнежевич и Славица Ивановић.

Друго место – сребрне медаље освојила је екипа: Удружење књижевника дијаспоре у саставу: Мира Лилић, Божидар Тасић и Бранко Станковић

Треће место – бронзане медаље освојила је екипа: Удружење пензионера Банке поштанска штедионица у саставу: Добрила Кисић, Нинослав Марђокић и Милош Машић.

ФУДБАЛ – ПЕНАЛИ НА МАЛЕ ГОЛОВЕ БЕЗ ГОЛМАНА

Учествовало 18 екипа са 54такмичара из 18општинских и других удружења

Прво место – Пехар и златне медаље освојила је екипа: Удружење пензионера градске општине Младеновац у саставу: Велибор Павловић,Драган Радисављевић и Јанко Милановић.

Друго место – сребрну медаљу освојила је екипа: Удружења пензионера Банке поштанска штедионица у саставу: Радиван Ђукановић, Милош Машић и Нинослав Марђокић.

Треће место – бронзану медаљу освојила је екипа: Удружење пензионера здравствених радника града Београда у саставу: Драгослав Милутиновић, Миодраг Јовановић и Славко Ханишевски.

КОШАРКА

Учествовало 18екипа са 54такмичара из 18општинских и других удружења

Прво место – Пехар и златне медаље освојила је екипа: Удружење пензионера Савезни МУП у саставу: Милорад Кнежевић, Миша Стевовић и Славица Ивановић.

Друго место – сребрну медаљу освојила је екипа: Удружење пензионера општине Младеновац у саставу: Драгољуб Стојковић, Јанко Милановић и Верица Блажић.

Треће место – бронзану медаљу освојила је екипа:Хуманитарно друштво ``Хлеб Живота``у саставу: Никола Медић, Милутин Величковић и Драгплјуб Ивковић.

ШАХ

Учествовало 16екипа са 48такмичара из 16општинских и других удружења

Прво место – Пехар и златне медаље освојила је екипа: Удружење пензионера градске општине Ваљевиу саставу: Мирко Павичевић, Милан Божић и Слободан Кашиковић.

Друго место – сребрну медаљу освојила је екипа: Удружење пензионера Савезни МУП у саставу Милорад Кнежевић, Зоран Угричић и Горан Иванић.

Треће место – бронзану медаљу освојила је екипа: Клубпензионера градске општине Стари Град у саставу: Аранђел Амповски, Ђорђе Марјановић и Веселин Вукчевић.

БОЋАЊЕ

Учествовало 9екипа са 27такмичара из 9 општинских и других удружења

Прво место – Пехар и златне медаље освојила је екипа: Удружење пензионера

Јат - техникау саставу: Мирко Мишчевић, Ђура Борић и Ана Згоњанин.

Друго место – сребрну медаљу освојила је екипа: Удружење Дорћолијада– Стари Граду саставу: Душан Матић, Јово Ушћебрка и Бошко Дуброја.

Треће место – бронзану медаљу освојила је екипа: Хуманитарни фонд ``Хлеб Живота`` у саставу Никола Медић, Милутин Величковић и Драгољуб Ивковић.

Напомена:

Све програмске активности Удружења – Асоцијација спорта, здравља и културе Дорћолијада редовно се објављују на Wебсајту dorcolijada.com који тренутно има близу 4.000 посетилаца месечно, на Facebook strani Dorcolijada Beograd kao и на You Tube каналу – Dorcolijada.

=========================================

Јуни 2016

ОДРЖАНА ЧЕТВРТA ДОРЋОЛИЈАДA СПОРТА, ЗДРАВЉА  И  КУЛТУРЕ ТРЕЋЕГ ДОБА 11. јуна 2016              

Фото: Дарко Максимовић и Никола Дрндаревић

VIDEO ZAPIS - Fitnes sa IV Dorcolijade:
https://youtu.be/omUF4r143R0

Асоцијација спорта, здравља и културе Дорћолијада је припремила, организовала и реализовала Пројекат Четврта Дорћолијада спорта, здравља и културе трећег доба 11. јуна 2016 године на стадиону Фудбалског клуба Дорћол - Стари Град, Београд.

Једнодневно спортско рекреативно такмичење Четврта Дорћолијада спорта, здравља и културе трећег доба,организовано је под покровитељством Града Београда – Секретаријата за спорт и омладину, уз подршку градске општине Стари Град,  бројних савеза, организација, спортских и других институција и окупило преко 250 учесника трећег доба и преко 50 младих у оквиру Међугенерацијске сарадње. Изванредан одзив учесника из Београда, Србије и Републике Српске који су бурним аплаузом поздрављени од стране свих присутних потврдио је значај манифестације која на Дорћолу постаје традиционална

   

Учеснике је поздравио топлим речима Представник града Београда – Заменик секретара за спорт и омладину Владимир Пајић истичући велики значај Међугенерацијске сарадње младих и старијих и преношења знања, искустава и спортских вештина на младе генерације.

Бројне учеснике, госте и посетоце поздравио је Председник градске општине Стари Град Марко Бастаћ и отворио Четврту Дорћолијаду спорта, здравља и културе трећег доба. Између осталог Бастаћ је нагласио: ...``Својевремено сам споменуо да бих и ја волео да доживим пензионерске дане, односно да учествујем у свим овим активностима које у овом тренутку спроводи Удружење – Асоцијација спорта, здравља и културе Дорћолијада,  водећи рачуна о пензионерима и најмлађима. Желим да знате да ћу у томе бити уз вас. Из тог разлога проглашавам Четврту Дорћолијаду спорта, здравља и културе трећег доба званично отвореном``...

Учесницима се такође обратила и Представница Савеза пензионера Републике Србије Вања Мискин, која је поздравила све учеснике и госте и изразила задовољство и велику подршку овој значајној манифестацији.

Бројне посетиоце, госте, пријатеље и учеснике спортско рекреативног такмичења трећег доба поздравио је речима добродошлице аутор Пројекта - Председник Организационог одбора Четврте Дорћолијаде спорта, здравља и културе трећег доба Душан Максимовић, проф., захваливши се свим екипама појединачно на одазиву и пожелевши фер борбу. Посебно је истакао да је основни циљ учествовање на такмичењу, међусобно и дружење са младима и да на крају сви побеђују.

У оквиру спортско рекреативног такмичења Четврта Дорћолијада спорта, здравља и културе трећег доба 2016 под мотом ``у здравом телу - здрав дух`` реализоване су спортске дисциплине које су прилагођене трећем добу: Пикадо, Фудбал - пенали на мале голове без голмана, Кошарка - слободно бацање лопте у кош, Боћање и Шах.

Манифестација се одвија у функцији припреме за Олимпијаду спорта, здравља и културе трећег доба која ће се одржати на јесен у Врњачкој Бањи под покровитељством Министарства спорта и омладине Владе Републике Србије. Иначе, на прошлогодињој Олимпијади трећег доба београдска Дорћолијада је јавно означена као пример добре праксе.

Реализовани су и допунски садржаји:

-      Јавни час фитнес вежби у природи трећег доба и најмлађе популације реализован је на стадиону уз преко 200 учесника. Вежбе су извођене уз помоћ професионалног Фитнес мајстора Владимира Бошковића инструктора Школе салсе ``Примера`` из Београда која је обезбедила озвучење и прилагођену музику на стадиону, како за Фитнес тако и за читаво време манифестације.

VIDEO ZAPIS - Fitnes sa IV Dorcolijade:
https://youtu.be/omUF4r143R0

-      Међугенерацијски сусрет трећег доба са најмлађимау дечјем Маратону на 20.000 милиметара под називом ’’Баке и декеуз бате и секе’’. У дечјем Маратону је учествовало преко 25 најмлађих и сви су били победници освојивши златне медаље Дорћолијаде и пригодне поклоне. Снимљени видео запис дечјег Маратона можете погледати овде:

VIDEO ZAPIS - Maraton sa IV Dorcolijade:
https://youtu.be/mKgFAMpyaoQ

-      Једнодневна Међугенерацијска сликарска колонија уз учешће три генерације - пет талентованих ученика, пет студената ликовних академија и пет житеља трећег доба. Међу житељима трећег доба гостовале су и по једна руска, индијска и украјинска сликарка. Међугенерацијска сликарска колонија jе рализована уз подршку: СЕКРЕТАРИЈАТА ЗА КУЛТУРУ ГРАДА БЕОГРАДА ,  ДЕЧЈЕГ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА БЕОГРАДА, ЦЕНТРА ЗА ЛИКОВНО ОБРАЗОВАЊЕ ШУМАТОВАЧКА,КОМПАНИЈЕ ``МАРИЋ``-ЧАЧАК  И ДУШТВА ПРИЈАТЕЉА ДЕЦЕ БЕОГРАДА,

За учешће на Четвртој Дорћолијади спорта, здравља и културе трећег доба 2016 владало је велико интересовање општинских и гранских удружења и клубова пензионера, удружења и организација инвалида, организација црвеног крста, клубова за стара лица, геронтолошких центара, домова и других друштаваи организација које брину о трећем добу и најмлађима. На манифестацији у свим спортским дисциплинама учествовали су представници Републике Српске који су од свих присутних позрдављани бурним аплаузима. Овогодишња Четврта Дорћолијада спорта, здравља и културе трећег доба побудија је и велико интересобвање медија: ТВ Студио Б, Радио Студио Б, ТВ Пинк, ТВ Бања Лука - Први програм, Радио 202, радио С, листови Политика, Вечерње новости, информативни лист Стари Град, Глас осигураника, Часопис Пензионер и др.

Овом приликом захваљујемо свим јавним медијима који су препознали значај овог Пројекта и тиме нам пружили велику подршку.

НАПОМЕНА: У току је избор и техничка обрада на стотине фотоса који пристижу у наше Уредништво. Захваљујемо свима који шаљу своје фотосе са манифестације. Најбољи фотоси које изабере Уредништво биће приказани на Вебсајту, а на јесен и на посебној Изложби.

  

 

 

 DOVIDJENJA DO IDUCE GODINE PORUCUJE NECA UCESNIK SVIH DORCOLIJADA!

=============================================================

April 2016

ORGANIZACIONI ODBOR ČETVRTE DORĆOLIJADE SPORTA, ZDRAVLJA I KULTURE TREĆEG DOBA UTVRDIO PROGRAM MANIFESTACIJE ZA 11. JUNI 2016 GODINE U BEOGRADU.

ČETVRTU DORĆOLIJADU SPORTA ZDRAVLJA I KULTURE TREĆEG DOBA 2016 ORGANIZUJE ASOCIJACIJA DORĆOLIJADA POD POKROVITELJSTVOM

    GRADA BEOGRADA - SEKRETARIJATA ZA SPORT I OMLADINU I

UZ PODRŠKU SAVEZA PENZIONERA SRBIJE, POKRETA TREĆEG DOBA SRBIJE, PREDSTAVNIŠTVA REPUBLIKE SRPSKE U BEOGRADU, SAVEZA PENZIONERA VOJVODINE, GRADSKE ORGANIZACIJE PENZIONERA BEOGRADA, GRADSKE OPSTINE STARI GRAD KAO  I BROJNIH SPORTSKIH SAVEZA, OPŠTINSKIH I GRANSKIH UDRUŽENJA PENZIONERA I DRUŠTAVA TREĆEGA DOBA, GERONTOLOŠKIH CENTARA I KLUBOVA, ORGANIZACIJA INVALIDA, FUDBALSKOG KLUBA DORĆOL I MNOGIH DRUGIH.

Сликарска колонија се рализује уз подршку:

ЕКРЕТАРИЈАРАТА ЗА КУЛТУРУ ГРАДА БЕОГРАДА

ДЕЧЈЕГ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА БЕОГРАДА

ЦЕНТРА ЗА ЛИКОВНО ОБРАЗОВАЊЕ ШУМАТОВАЧКА КОМПАНИЈЕ ``МАРИЋ`` -  ЧАЧАК.

  ДУШТВА ПРИЈАТЕЉА ДЕЦЕ БЕОГРАДА,

За учешће на Четвртој Дорћолијади спорта, здравља и културе трећег доба 2016 могу се пријавити екипе заинтересованих општинских и гранских удружења и клубова пензионера, удружења и организација инвалида, oрганизација црвеног крста, клубова за стара лица, геронтолошких центара, домова идругих друштава и организација које брину о трећем добу.

Пријављивање екипа и ближе информације раднога дана од 10 до 13 часова на адресу организатора - Асоцијација спорта, здравља и културе Дорћолијада, Гундулићев Венац 41, 11.000 Београд. Путем телефона:  063/8012554; 064/1399030; или На E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   ===========================================================           

FEBRUAR 2016

  POVODOM DANA DRŽAVNOSTI

U znak sećanja na Sretenje 15. Februara 1804 godine kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak, ali i na isti dan 1835. godine, kada je proglašen prvi srpski Ustav, koji je označio i početak savremene državnosti,

Udruzenje – Asocijacija sporta, zdravlja i kulture Dorćolijada ORGANIZOVALA JE 14. FEBRUARA 2016. DRUGI SRETENјSKI MEDJUGENERACIJSKI ŠAHOVSKI TURNIR

Turnir je organizovan u saradnji sa Nacionalnim sportskim Savezom slepih i slabovidih Republike Srbije,Gradskim savezom slepih i slabovidih i Beogradskim šahovskim klubom slepih ``Napredak``.

Na Turniru je učestvovalo 2o prijavljenih šahista - žitelјi trećega doba kao i najmlađi šahisti, uz brojno prisustvo ljubitelja šaha i gostiju.

Učestvovali su Šahovski klub Bogoslovije, učenici OŠ. Skadarlija, OŠ. Janko Vesellinović, Kluba penzionera EDB, Udruženje penzionera Banke poštanska štedionoca, Udruženje penzionera zdravstvenih radnika Beograda, Organizacija gluvih grada Beograda, Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda, Udruženje penzionera Saveznog MUP-a, Beogradski šahovski klub slepih ``Napredak``, Centar za unapredjenje drustva, Klub penzionera Stari Grad i Udruženje – Asocijacija sporta, zdravlja i kulture Dorćolijada.     

Na svečanom otvaranju učesnike, goste i brojne prisutne ljubitelje šaha pozdravio je Dušan Maksimović, Predsednik Udruženja – Asocijacije sporta, zdravlja i kulture Dorćolijada, a zatim su skup toplim i pohvalnim rečima organizatorima pozdravili Vasilije Belobrković, Predsednik Gradske organizacije penzionera Beograda, Dragan Milin, Profesor Bogoslovskog Fakulteta i Predsednik šahovskog kluba Bogoslovije i Mirko Dimitrijevic, predsednik Beogradskog šahovskog kluba slepih ’’Napredak’’.  DRUGI SRETENJSKI MEDJUGENERACIJSKI ŠAHOVSKI TURNIR DORĆOLIJADE, u svecanoj atmosferi, otvorio je prigodnim govorom Petar Vranjković, Predsednik Upravnog odbora Nacionalnog sporskog saveza slepih i slabovidih Srbije.

Igrano je ukupno 7 kola, po šahovskoj partiji 15 minuta. Raalizovano je kompjutersko parovanje igrača.Vršen je kompjuterski prikaz rang liste pojedinačnih rezultata od strane sudijske ekipe posle svakog kola i zbirno na kraju turnira.

 

  

      

 

 

 

Prvo mesto i zlatnu medalju Dorćolijade osvojio je Pavle Dimić, član Beogradskog šahovskog kluba slepih ’’Napredak’’, inače dvostruki svetski prvak u šahu. Drugo mesto i srebrnu medalju Dorćolijade osvojio je Milorad Vulin, član Beogradskog šahovskog kluba slepih ’’Napredak’’ i Treće mesto i bronzanu medalju Dorćolijade osvojio je Arandjel Ampovski, član Kluba penzionera Stari Grad Beograd. Medalje je pobednicima urucio Predsednik organizacionog odbora Turnira Dušan Serdarević.

 

Za učešće i doprinos u planiranju i organizaciji Sretenjskog šahovskog turnira Dorćolijade, koji već postaje tradicionalan, Organizacioni odbor Turnira dodelio je počasnu zlatnu medalju Dorćolijade Petru Vranjkoviću i Mirku Dimitrijeviću.

                 

=================================================

JOŠ MALO O DORĆOLIJADI

Iako je prošlo gotovo mesec dana još uvek u A.S.Z.K. Dorcolijada sređujemo utiske, analiziramo dobre i lose strane organizacije manifestacije - Treca Dorcolijada sporta, zdravlja i kulture treceg doba, kako je to uobičajeno posle završenog velikog posla.

Imali smo mnogo takmičara, ali i izuzetnih gostiju iz više gradova Srbije. Posebno su nas obradovili takmičari i gosti iz Republike Srpske koji su  ove godine prvi put došli na Dorćolijadu sporta, zdravlja i kulture treceg doba.

Među dragim i izuzetnim gostima, svojim prisustvom nas je počastvovala i gošća iz Novog Sada sa kojom smo na licu mesta uradili kratak intervju:

-  Ja se zovem Dragica Zelenbaba i sekretar sam Udruženja penzionera grada Novog Sada.

Da li ste ranije bili na Drćolijadi i šta mislite o ovoj manifestaciji?

-  Ne, ovo je prvi put. To je velika, uspesna i odgovorna manifestacija. Ovo treba organizovati i po drugim gradovima i praktikovati svake godine. Znate kako, čovek mora biti aktivan u starosti i kreativnu starost treba negovati. Svaki stariji čovek ili penzioner mora imati neki cilj i svrhu u životu - to nas drži.

Ovde smo došli da se družimo i opustimo i budemo sa svojom generacijom što je i cilj svakog udruženja da svojim članovima pruži što više sadržaja.

Na takmičenju ste sigurno zapazili maraton „Bake i deke i bate i seke“ koji je privukao največu pažnju gledalaca. Ideja našeg predsednika prof. Dušana Maksimovića je  bila da promoviše međugeneracijski saradnju od pretškolskog uzrasta preko srednjoškolaca i studenata pa do trećeg doba. Šta vi o tome mislite?

Što se tiče međugeneracijske saradnje i mi  to takodjer praktikujemo. Udruženje uostalom i opstaje na projektima. Mi apliciramo projekte kod Gradske uprave Novog Sada za dečiju i socijalnu zaštitu i imamo veliku podršku od opštinskih i republičkih organa. Imamo projekte koji su nam prihvaćeni,  odobreni i financijski ispraćeni. Jedan od takvih je i most saradnje sa susednom državom Rumunijom. Grad Novi Sad je pobratim sa Temišvarom u Rumuniji, a Savez Srba u Rumuniji je sa nama uradio jedan zajednički projekat koji se zove „Most saradnje“, a cilj mu je pregranična i međugeneracijska saradnja. Moramo održavati taj nacionali duh sa ljudima koji žive van Srbije.

Iako smo pozvali veliki broj medijskih kuća da nas posete na manifestaciji, jako malo se odazvalo, čak nije bilo ni časopisa koji se bave problematikom starijih i penzionera . Smatrate li da smo kao ljudi skrajnuti i neinteresantni za javnost?

To je velika grupacija ljudi koja ne sme ostati bez socijalne kohezije. Mi ne smemo biti zaboravljeni. Od toga koliko ćemo biti zanemareni ili zaboravljeni, mislim da, uveliko  zavisi od nas.

===================================================

13.juni 2015

ODRŽANA DORCOLIJADA 2015

Asocijacija sporta zdravlja i kulture Dorcolijada 13. juna 2015 godine je realizovala Projekat Treća Dorcolijada sporta, zdravlja i kulture treceg doba na terenima Sportskog drustva Dorcol, Stari Grad – Beograd.

 

DORĆOLIJADA 2015

Posted by Dorćolijada on недеља 14. јун 2015.

Brojne posetioce, goste, prijatelje i ucesnike sportsko rekreativnog takmicenja trećeg doba pozdravili su toplim recima dobrodoslice nosilac Projekta - Predsednik Organizacionog odbora III Dorcolijade sporta, zdravlja i kulture treceg doba Dušan Maksimović, prof. i Predstavnik Saveza penzionera Srbije i Pokreta treceg doba Peca Petrovic, knjizevnik.

Treću Dorcolijadu sporta zdravlja i kulture treceg doba svecano je pozdravio i otvorio Predsednik gradske opštine Stari Grad - Beograd Dejan Kovačević poželevsi dobrodoslicu svim ucesnicima koji su se okupili u impozantnom broju na ovoj znacajnoj starogradskoj i beogradskoj manifestacij sledecim recima:

’’Pozdravljam Vas u ime gradske opstine Stari Grad. Mislim da je Treca Dorcolijada sporta, zdravlja i kulture treceg doba otvorena samim Vasim dolaskom. Kada sam ovde cuo impresivan spisak ucesnika i koliko sve raznih udruzenja i drustava treceg doba ucestvuje jasno je da ste vi vec pobedili. Zelim Vam uspeh na danasnjem takmicenju i da se na Starom Gradu dobro provedete. Gradska opstina Stari Grad ce, kao i do sada, uvek brinuti o svojim sugradjanima, a narocito mislim na najstarije sugradjane, jer ih mi imamo najvise u Beogradu. Hvala jos jednom, Treca Dorcolijada sporta, zdravlja i kulture treceg doba je otvorena’’

Predsednik Organizacionog odbora Dušan Maksimović, prof. zahvalio se na izvanrednom odzivu čime se stvara mogućnost da ova manifestacija postane tradicionalna starogradska i beogradska manifestacija.

Pozdravivši pojedinacno sva prisutna udruženja, društva i organizacije trecega doba, posebno je pozdravio takmičare - predstavnike penzionera Republike Srpske koji su burnim aplauzpom pozdravljeni od strane svih prisutnih.

Zatim je pozdravio sve donatore i brojne prijatelje Dorcolijade 2015 koji su pružili podrsku ovakvom Projektu. Pozdravio je takodje najmladje ucesnike u okviru Medjugeneracijskog druženja i učestvovanja u Programskim aktivnostima - Prvu Medjugeneracijsku likovnu koloniju Dorcolijada 2015. Likovna kolonija je organizovana pod rukovodstvoam Prof. Tomislava Petrovića, akademskog slikara koji je okupio talentovane ucenike osnovnih i srednjih beogradskih skola - mlade slikare, po predlogu Udruzenja prijatelja dece grada Beograda, koji su zajedno sa slikarima treceg doba prezentovali svoje umeće na temu ’’Moj Beograd’’. Takodje je pozdravio i ucesce 15 predskolaca koji su sa svojim bakama i dekama trcali decji maraton na 20.000 milimetara pod motom ’’Bake i deke uz bate i seke’’.

Istovremeno je informisao sve prisutne da Kreativni Atelje Asocijacije organizuje u Kući Đure Jakšića veliku Interaktivnu izložbu radova umetnika koji volonterski vode radionice iz devet tehnika umetnosti i rukotvorina tokom citave 2015 kao i umetnicke radionice pod nazivom ’’Tragom talenata’’ na kojima ucestvuju i najmladji zitelji Staroga Grada i sire.

Na kraju je naglasio je da je Dorćolijada sporta, zdravlja i kulture trećeg doba istovremeno i u funkciji priprema za Olimpijadu sporta, zdravlja i kulture treceg doba koja ce se organizovati u jesen ove godine u Vrnjačkoj Banji i pozvao prisutne da se prikljuce toj republickoj manifestaciji.

Poželeo je svim učesnicima fer borbu, istakavši da je osnovni cilj učestvovanje na takmičenju, medjusobno druženje i da na kraju svi pobeđujemo.

Gospodin Peca Petrović, književnik pozdravio je sve prisutne u ime Saveza penzionera Srbije i Pokreta treceg doba Srbije i na kraju nadahnutog obracanja recitovao tekst himne Olimpijade sporta zdravlja i kulture treceg doba, koja je kasnije pustana i preko ozvucenja, s obzirom da je Dorcolijada istovremeno i priprema za Olimpijadu:

’’Kada ti nesno klecne,kada te u kuku zacne ili strecne, kada te u ramenu pocne da ziga,zna se gde je spas od svih takvih briga. Pokreni se i ispuni zivot svoj, ne budi samo na spisku broj. Zaboravi boljke i lekove,treniraj trcanje i sklekove. U tebi zivot jos uvek vri, pokazi svima sta mozes ti,postigni gol, pucaj u metu,s prijateljima trci stafetu.Olimpijada trecega doba, mora da se licno proba. Dodji, ucestvuj, uspehe zanji u tvojoj Vrnjackoj Banji’’.

   

           

 

 

              

        

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

Predsednik gradske opstine Stari Grad Dejan Kovacevic primio je Predsednika Organizacionog odbora Dorcolijade sporta, zdravlja i kulture treceg doba 2015 Dusana Maksimovica, prof. i Rukovodioca prve Medjugeneracijske likovne kolonije Dorcolijada 2015 Akademskog slikara Tomu Petrovica. Tom prilikom je u ime Organizacionog odbora Dorcolijade 2015 Predsedniku opstine Stari Grad urucena pocasna zlatna medalja za doprinos i podrsku u organizovanju ove znacajne starogradske i beogradske manifestacije treceg doba

 

Organizacioni odbor je konstatovao da je na sportsko rekreatovnom takmicenju Treća Dorcolijada sporta, zdravlja i kulture trecega doba održanom u Beogradu 13. Juna 2015 godine pod motom ’’u zdravom telu zdrav duh’’ prisustvovalo preko 350 posetilaca, ucesnika i gostiju. U manifestaciji je čestvovalo blizu 100 ekipa sa 250 takmicara iz 25 opštinskih i granskih udruženja penzionera, društava starih lica, organizacija invalida i dr. iz Beograda i Srbije.

U sportsko rekreativnom takmicenju na Trecoj Dorcolijadi sporta zdravlja i kulture treceg doba ucestvovali i predstavnici penzionera Republike Srpske koji su burnim aplauzpom pozdravljeni od strane svih prisutnih.

Veliko interesovanje je iskazano kako od posetilaca i gostiju tako i od informativnih medija za dopunske sadrzaje ove Manifestacije, a posebno za Decju Maraton na 20.000 milimetara pod motom ''Bake i deke uz bate i seke'' i Prvu Medjugeneracijsku likovnu kollnijhu Dorcolijade 2015 na temu ''Moj Beograd''

Takmičenje je realizovano u pet sportskih disciplina na stadionu FK ’’DORCOL’’ - Stari Grad, Beograd i to: Pikado, Fudbal - penali na male golove bez golmana sa rastojanja od 10 metara, Košarka - slobodno bacanje lopte u koš, Boćanje i Šah.

Najboljim takmicarima  su uručene zlatne, srebrne i bronzane medalje, a pobednickim ekipama u svim sportskim disciplinama Pehar Trece Dorcolijade, sporta, zdravlja i kulture treceg doba. Takodje su urucene  Zahvalnice udruženjima i drustvima koja su ucestvovali na ovoj  manifestaciji.

                                                 Rezultati takmičenja  

Takmičenje je realizovano u pet sportskih disciplina na stadionu FK ’’DORCOL’’ i to: Pikado, Penali na male golove, Slobodno bacanje lopte u koš, Boćanje i Šah. Najboljim ekipama su uručene zlatne, srebrne i bronzane medalje, a pobednicima u sportskim disciplinama i Pehar III Dorcolijade, sporta, zdravlja i kulture treceg doba

Na osnovu sudijskih odluka koje su, za svaku pojedinačnu sportsku disciplinu, evidentirane u takmičarskim knjižicama - Organizacioni odbor proglašava da su na Trecoj Dorcolijadi sporta zdravlja i kulture treceg doba odrzanoj 13. Juna 2015 u Beogradu ostvareni sledeći rezultati:

PIKADO

Učestvovalo 23 ekipa sa 69 takmičara iz 22 opštinska i druga udruženja

Prvo mesto – zlatnu medalju osvojila je ekipa:

Gerontološki centar Grada Beograda – Dom Karaburma u sastavu: Jovan Tica, Kovani Kurt, Desatani Muharem.

Drugo mesto – srebrnu medalju osvojila je ekipa: Udruženje penzionera Grada Novog Sada u sastavu: Mira Peulić, Gospava Golić, Milutin Vukas.

Treće mesto – bronzanu medalju osvojila je ekipa: Udruženje penzionera Gradske opštine Mladenovac u sastavu: Miodrag Ilić, Nada Prica, Rade Stolić.

FUDBAL – PENALI NA MALE GOLOVE BEZ GOLMANA

Učestvovalo 19 ekipa sa 57 takmičara iz 19 opštinskih i drugih udruženja

Prvo mesto – zlatnu medalju osvojila je ekipa: Udruženje penzionera gradske opštine Mladenovac u sastavu: Dragan Radisavljević, Dragoljub Stojković, Milorad Ilić.

Drugo mesto – srebrnu medalju osvojila je ekipa: Udruženje penzionera Banka Poštanska štedionica u sastavu: Radovan Djukanović, Ninoslav Mardžokić, Miloš Mašić.

Treće mesto – bronzanu medalju osvojila je ekipa: Udruženje penzionera Grada Novog Sada u sastavu: Milorad Dragosavac, Branko Ranitović, Milena Žarković.

KOŠARKA

Učestvovalo 17 ekipa sa 51 takmičara iz 17 opštinskih i drugih udruženja

Prvo mesto – zlatnu medalju osvojila je ekipa: Udruženje penzionera Savezni MUP u sastavu: Miloš Stevović, Milorad Knežević, Slavica Ivanović.

Drugo mesto – srebrnu medalju osvojila je ekipa: Udruženje penzionera opštine Mladenovac u sastavu: Dragoljub Stojković, Miodrag Pavlović, Radomir Pantić.

Treće mesto – bronzanu medalju osvojila je ekipa: Udruženje penzionera opštine Bečej u sastavu:Miljan Jovanović, Mirko Putica, Radovan Vujović.

BOĆANJE

Učestvovalo 10 ekipa sa 30 takmičara iz 9 opštinskih i drugih udruženja

Prvo mesto – zlatnu medalju osvojila je ekipa: Udruženje penzionera gradske opštine Mladenovac un sastavu: Dragan Radisavljević, Miodrag Pavlović, Miroslav Milićević

Drugo mesto – srebrnu medalju osvojila je ekipa: Udruženje penzionera opštine Indjija u sastavu: Milan Kikobatić, Miodrag Šević, Mile Peač.

Treće mesto – bronzanu medalju osvojila je ekipa: Penzioneri gradske opštine Stari Grad u sastavu: Andrej Legat, Snežana Mrđanov, Dragutin Milanović.

ŠAH

Učestvovalo 12 ekipa sa 36 takmičara iz 12 opštinskih i drugih udruženja

Prvo mesto – zlatnu medalju osvojila je ekipa: Udruženje penzionera gradske opštine Mladenovac u sastavu: Miloš Jokić, Mihailo Miličević, Dušan Aleksandrić

Drugo mesto – srebrnu medalju osvojila je ekipa: Gradska organizacija Saveza slepih i slabovidih Beograda u sastavu: Milorad Vulin, Petrovic, Ljubiša Ignjat, 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Treće Trece mesto – bronzanu medalju osvojila je ekipa: Udruženje penzionera opštine Surdulica u sastavu: Ivan Volk, Stanko Arsić, Dragan Đorđević

 ===================================================================

20.04.2015   

TRECA DORĆOLIJADA SPORTA, ZDRAVLJA I KULTURE TREĆEG DOBA ĆE SE ODRŽATI 13 juna 2015 GODINE (SUBOTA)

Prijavlјivanje troclanih ekipa se vrši na adresu: Asocijacija sporta, zdravlja i kulture Dorcolijada Gundulićev Venac 41  11000 Beograd, putem telefona 063/8012554;    064/1399030; ili na E-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Sve blize informcije radnoga dana od 10 do 13 casova - ulica Gundulicev Venac 41

NAJBOLJE TAKMICARE CEKAJU MEDALJE I PEHARI

                                                                PROGRAM

    DORCOLIJADE SPORTA, ZDRAVLJA I KULTURE TRECEG DOBA 2015     SUBOTA 13 juni 2015 god.

11. časova:  

Skup ekipa i gostiju i otvaranje sportsko - rekreativnog takmičenja na terenu FK Dorćol - Bulever Vojvode Bojovića 10,  Beograd (ispod Kalemegdana)

11,15 časova: Javni čas fitnes vežbi žitelјatrećegdoba, predškolaca i omladine.

11,30 do 15 časova  -  TAKMIČENJE EKIPA:

1.Pikado: Еkipu čine tri člana. Gađa se sa tri probne i dve serije po pet strelica za rezultat.

2. Fudbal:Penali namale golovebez golmana. Ekipu čine tri člana. Šutira se jedan probni i pet penala za rezultat.

3. Košarka: Slobodno bacanje lopte u koš. Ekipu čine tri člana. Baca se jedno probno i pet bacanja za rezultat.

4. Boćanje: Ekipu čine tri člana.Svaki igrač ima podve balote.Jedan od igrača iz ekipe pored dve balota ima i treću, manju balotu - bulin. Igra se dok jedna ekipa ne skupi 11 punati – bodova i ta ekipa je pobednička. Ekipa koja zatim skupi 11 bodova je druga i ekipa koja treća skupi 11 bodova zauzima treće mesto.Ako je isti broj pobeda odlučuje  razlika u bodovima.

5. Šah:Ekipu čine tri člana. Igra traje 15  minuta po partiji. Svaka ekipa donosipo dve šahovke garniture i sat.  Igra se po kup sistemu. Protivnici se izvlače žrebom.Ukupan broj ekipa treba da bude paran.

Dopunski program:

11,20 – 11,30 čas. Medjugeneracijski predškolski Maraton na 20.000 milimetara - ’’Bake i deke uz bate i seke’’

13 – 14 čas.   Medjugeneracijsko ekipno takmićenje omladine i zitelja trećeg doba u fudbalu penali na male golove bez golmana

11-15 čas. Međugeneracijska slikarska kolonija uz ucešće pet talentovanih đaka uz saradnju Društva prijatelja dece Beograda i pet slikara trećegdoba

15. časova: FK Dorćol, Bulevar Vojvode Bojovica 10

-      Zatvaranje sportsko-rekreativnog takmičenja

-      Proglašavanje pobedničkih ekipa i dodela medalјa za osvojena 1, 2 i 3. mestai dodela zahvalnica

-      Druženje učesnika takmičenja i gostiju

                                               Organizacioni odbor Treće Dorćolijade

Donatori takmičenja:

GRADSKA OPSTINA STARI GRAD BEOGRAD

SEKRETARIJAT ZA SPORT I OMLADINU GRADA BEOGRADA

  POKRET TREĆEG DOBA SRBIJE

                                                                                         

 Podrška prijatelja:

SAVEZ PENZIONERA SRBIJE, SAVEZ PENZIONERA VOJVODINE, GRADSKA ORGANIZACIJA PENZIONERA BEOGRADA, SAVEZ GERONTOLOGA SRBIJE, GERONTOLOŠKI CENTAR GRADA BEOGRADA, SPORTSKI SAVEZ SRBIJE, BOĆARSKI SAVEZ SRBIJE, NACIONALNI SPORTSKI SAVEZ SLEPIH I SLABOVIDIH, SAHOVSKI SAVEZ BEOGRADA, SPORTSKI SAVEZ OSOBA SA INVALIDITETOM BEOGRADA, SAVEZ INVALIDA BEOGRADA, ORGANIZACIJA SLEPIH I SLABOVIDIH BEOGRADA, UDRUZENJE PRIJATELJA DECE BEOGRADA, ORGANIZACIJA GLUVIH BEOGRADA, SMART KOLEKTIV, SPORTSKO DRUŠTVO DORĆOL, SPORTSKI SAVEZ OPŠTINE STARI GRAD, AKADEMIJA FUDBALA, PIKADO KLUB KAPITALCI, PLESNA SKOLA SALSA PRIMERA, FORTUNA

                                    

                                   ==================================================================

23.04.2015

PRIPREME U ZOO VRTU ZA DORCOLIJADU SPORTA, ZDRAVLJA I KULTURE TRECEG DOBA ZAKAZANOJ ZA 13 JUNI 2015 GODINE

ASOCIJACIJA SPORTA, ZDRAVLJA I KULTURE DORCOLIJADA - BEOGRAD U SARADNJI SA ZOOLOSKIM VRTOM U BEOGRADU - ORGANIZOVALA VELIKO PROBNO MEDJUGENERACIJSKO PRED TAKMICENJE U DECJEM MARATONU NA 20.000 MILIMETARA, PIKADU, FUDBALU - PENALI NA MALE GOLOVE BEZ GOLMANA, ŠAHU...

U pripremnom pred takmicenju su ucestvovali: Gerontoloski centar grada Beograda - Dom Bezanijska Kosa, Aktiv zena Vozdovac, Zitelji treceg doba gradske opstine Stari Grad, Gradska organizacija slepih i slabovidih Beograda, Gradska organizacija gluvih Beograda, Udruzenje penzionera EDB - Beograd, Udruzenje penzionera zdravstvenih radnika Beograda, ucenici nizih razreda Osnovna skola Skadarlija - Stari Grad Beograd i presdskolci Predskolske ustanove Decji dani - Stari Grad Beograd.

U Medjugeneracijskom decjem Maratonu najbolje rezultate postiglli su ucenici Osnovne skole Skadarlija - Stari Grad Beograd.

Pobednici Decjeg maratona: ucenice Osnovne skole Skadarlija Jana Radovanic, Bojana Domaj i Ana Rakic sa svojim bakama.

                                Price u slici u Odeljku Aktivnosti - galerija
         =================================================